HARTA EUROPEANA A SERVICIILOR ROMANESTI

 

HARTA EUROPEANA A SERVICIILOR ROMANESTI   isi propune sa promoveze interesele cetatenilor si firmelor romanesti din Germania, Austria, Anglia, Belgia, Romania si de fapt, din toate tarile Uniunii Europene.  Proiectul nostru se adreseaza tuturor persoanelor care vorbesc limba romana si pot oferi servicii diverse atit in comunitatile in care traiesc, cit si in comunitatea romanesca din intreaga Uniune Europeana.  Astfel, firmele romanesti din tara si strainatate, asociatiile si fundatiile cetatenesti, mijloacele mass-media din Diaspora, intreprinderile individuale si free-lancer-ii de oriunde ar fi ei au posibilitatea sa isi prezinte oferta de  servicii pe un site cu mare trafic citit atit de rezidentii romani din strainatate, cit si de turistii romani care viziteaza vestul Europei. In esenta, prin acest proiect, dorim sa construim o retea activa compusa din cit mai multi oameni specializati  intr-unul sau mai multe domenii, o retea profesionala  de care sa beneficieze cit mai multi potentiali clienti  romani si europeni.

 

    HARTA EUROPEANA A  SERVICIILOR ROMANESTI  este structurata pe tari, ( uneori pe landuri si orase), astfel incit, toti cetatenii romani interesati sa afle care sunt  institutiile, firmele si  persoanele de contact cele mai potrivite dintr-o anumita regiune sau sector de activitate. Beneficiarii potentiali vor avea astfel posibilitatea sa selecteze  persoana de contact cea mai avizata in functie de locul de dispunere si domeniul de activitate. 

       Varianta fixa  

  Scopul principal al acestei initiative este colectarea, verificarea, gestionarea și distribuția de informatii utile despre specialistii si meseriasii romani aflati in Uniunea Europeana. Desigur ca acest proiect este amplu si trebuie actualizat in permanenta, fiindca firmele romanesti si profesionistii cu origini mioritice se inmultesc pe zi ce trece in Europa. Astazi exista 28.000 de medici romani  relocati in toate tarile Uniunii Europene, dar la anul vor fi 30.000, poate chiar mai mult. In scurt timp va fi mai usor sa te tratezi la un medic roman din strainatate decit la unul din tara. Dar nu vorbim numai de medici, vorbim si de asistente medicale, de ingineri, specialisti in IT, tehnicieni si muncitori calificati.  La fel se intimpla cu instalatorii, electricienii, constructorii calificati, soferii profesionisti… Acesta este trendul actual, aceasta este globalizarea la nivel european şi noi, copiii sau părinţii celor care pleacă, nu ne putem opune acestui flux natural.

       Toti acesti specialisti, de la medicul cel mai renumit pina la meseriasul cel mai calificat pot fi, daca doresc, puncte romanesti de interes pentru cetatenii romani relocati in strainatate. Acesta este de fapt rostul Hartii europene a serviciilor romanesti. V-ati intrebat de nenumarate ori:“ care este cel mai apropiat magazin romanesc cu produse traditionale? Dar cel mai apropiat restaurant?”  In viitor, ar trebui sa ne punem si intrebari de genul: “Exista vreun constructor roman in zona? Exista vreun gewerbist liber sa-mi reamenajeze interiorul sau un instalator roman sa-mi schimbe chiuveta?” Cei 3 milioane de romani de peste granite, au milioane de probleme pe care ar prefera sa le rezolve cu meseriasii romani cu care se inteleg in limba lor nativa. De unde sa ii ia insa? Exista vreun site de instalatori romani in Germania? Exista vreun site de electricieni romani in Marea Britanie? Uneori meseriasii romani din strainatate sunt subutilizati. Citeodata n-au de lucru pe acolo unde sunt angajati, altii ar face un ban in plus simbata si duminica, altii fac foamea in timp ce la doua strazi distanta, un cetatean roman isi schimba chiuveta de la baie cu o firma poloneza. In Germania, de pilda este destul de greu ca un client roman sa cunoasta un prestator de servicii roman. Ori rostul acestui Harti este tocmai acela de a face cunoscuta prezenta meseriasilor romani din zona Dvs. de rezidenta si de a realiza puntea de legatura dintre meseriasul roman si clientul roman, dintre doctorul roman si pacientul roman, dintre intreprinzatorul roman si benficiarul roman al serviciilor.

Am inceput acest material de prezentare cu o harta. Pe ea sunt materializate 1423 de pozitii romanesti. Iata cum se foloseste:

Pentru a localiza mai bine adresele pentru Romanian points of interests  ( medici, avocati, specialisti, institutii, etc), EXTINDETI  harta pe intregul ecran al computerului ( tabletei, telefonului) cu semnul [  ] pe care il gasiti in coltul din dreapta sus al hartii. Centrati apoi Harta cu mause-ul, astfel incit zona care va intereseaza sa se pozitioneze in centrul ecranului si mariti-o cu semnul + (plus) pe care il gasiti in stinga jos. Puteti mari succesiv in mai multe rinduri pina cind ajungeti la detaliu strada sau cladire. Harta cuprinde pozitii romanesti din 10 categorii distincte: biserici, consulate, medici, avocati, restaurante, pensiuni, magazine, etc. Daca nu va intereseaza o anumita categorie DEBIFATI-O ! Mergeti la Legenda in stinga sus si debifati categoria (categoriile) care va incomodeaza. Stratul ( straturile) respectiv (e) se va (vor) sterge automat . Apasind cu mouse-ul pe pozitia care va intereseaza veti afla adresa exacta, numerele de telefon si  adresele de mail ale specialistului, firmei sau institutiei respective. Daca vi se recomanda un link, atunci URMATI-L! Veti fi directionat pe o pagina noua unde veti gasi informatii utile, detaliate despre institutia,specialistul sau serviciile oferite.  Va multumim pentru atentie si va dorim succes in cautarile Dvs!

Varianta mobila a hartii

         Acum, dupa ce ati inteles conceptul general, vom incerca sa va prezentam si varianta mobila a Hartii. Pentru intelegerea deplina a acestei solutii va invitam sa va ginditi putin la modul in care functioneaza sistemul clasic G.P.S.      ( Global Positioning System). Cei care cunosc sistemul stiu ca pe durata parcurgerii unui traseu cu automobilul pe orice dispozitiv mobil dotat cu G.P.S.  sunt vizualizate diferite puncte de interes pentru calator (points of interest- prescurtare- P.O.I.) cum ar fi benzinarii, hotele, restaurante, muzee, etc. Desigur ca, daca alege un anumit punct de interes, respectivul calator va trebui sa vorbeasca cu gazdele in  limba locala sau in limba engleza. De obicei, un calator roman se descurca in astfel de imprejurari sau ar trebui sa se descurce, desi ma indoiesc ca multi dintre noi sunt in stare sa inteleaga bine o lista de meniuri de la restaurant scrisa chiar si in limba engleza… Dar in viata de zi cu zi, lucrurile nu sunt atit de simple. La tot pasul apar intimplari neprevazute. Astfel, de pilda ne intrebam:” Ce se intimpla atunci cind un calator roman sau un rezident roman in Austria are nevoie de un medic fiindca a inceput o criza de fiere? Cum explica unui doctor austriac cum si cind a aparut durerea? Sau in ce limba vorbeste un cetatean roman cu un politist la un accident de circulatie in Belgia? Cum poate negocia un contract de inchiriere a unui apartament in Germania, atunci cind proprietarul nu stie engleza si cetateanul roman nu stie germana? Sau cum poate semna un contract de munca redactat intr-o limba pe care nu o cunoaste in toate subtilitatile ei?

Exemplele de mai sus reprezinta numai o mica parte din multitudinea de situatii neprevazute care pot aparea. In unele locuri (la notar, judecatorie sau politie) prezenta unui interpret este obligatorie si chiar uneori este asigurata de respectiva autoritate, dar ce ne facem insa acolo unde nu avem traducator, adica mai precis la doctor, la contabil, la avocat?

      Tocmai de aceea, noi ne-am propus sa oferim celor peste 3.000.000 de cetateni romani care calatoresc, muncesc si traiesc in tarile Uniunii Europene o aplicatie care sa cuprinda puncte romanesti de interes  (Romanian points of interest- R.P.O.I) cum ar fi adresele medicilor romani, adresele avocatilor vorbitori de limba romana, adresele bisericilor ortodoxe si catolice romanesti, adresele institutiilor romanesti din tarile Uniunii Europene (misiuni diplomatice si economice), adresele restaurantelor, pensiunilor si magazinelor conduse de romani, etc.  Aceste baze de date informative, insotite de diverse prezentari ale firmelor sau misiunilor romanesti vor putea fi incarcate pe dispozitivele mobile ale cetatenilor romani aflati in strainatate (telefoane, tablete, laptopuri,etc.) astfel incit un cetatean roman aflat intr-o anumita situatie sa poata solicita un sprijin romanesc in respectiva zona din Europa, chiar daca nu este legat la …internet. 

     In consecinta, fiindca viata ne-a demonstrat de nenumarate ori ca limba este un impediment serios in rezolvarea unor probleme medicale, avocatiale, imobiliare, etc., dorim prin acest proiect sa inlaturam acest handicap vorbind romaneste acolo unde putem.  Criticii acestui proiect vor spune ca ar fi fost mai bine daca am fi invatat la timp, in scoala sau mai tirziu, limbile europene. Da, ar fi fost mai bine, dar daca acest lucru nu s-a intimplat, ce ne facem acum? Si apoi, va intreb pe voi, cei care stiti bine limba lui Shakespeare, care este traducerea engleza a cuvintului ” fiere” ? Nu stiti, aveti lipsuri? Va asigur ca toata lumea are aceste lipsuri…

      Asadar, toate aceste informatii despre punctele romanesti de interes din strainatate (R.P.O.I.- Romanian points of interest) vor fi colectionate si distribuite sub forma unor fisiere de text, pe categoriile enumerate mai sus si vor putea fi inregistrate pe carduri de memorie care vor fi conectate la dispozitivele mobile.

Colectia R.P.O.I. (Romanian points of interest)

 Dupa cum probabil  stiti, punctele de interes din G.P.S. clasic sunt niste baze de date cu sedii fizice de institutii, muzee, statii de benzina, hotele si restaurante, etc. Aceste liste contin citeva informatii minimale pentru fiecare punct de interes, mai precis denumirea si adresa, numărul de telefon în format internațional (care poate fi apelat de pe dispozitivul de navigare atunci cind este cazul), precum si coordonatele geografice,  longitudinea si latitudinea respectivului punct de interes.

      Exista insa si puncte de interes cu informatii mult mai detaliate, asa numitele Rich-P.O.I., in care sunt inserate pe linga informatiile minimale, diverse fotografii, orare de functionare, tarife pentru anumite servicii, prezentari complexe de firme. Un trend recent aparut este si acela al prezentarilor complexe realizate pe baza unor tururi virtuale, adica o suita de imagini sferice, panoramice, care au o perspectiva de 360 de grade asupra locatiei respective, astfel incit sa se poate naviga in sus, in jos, la stanga, la dreapta, analizand in detaliu si in liniste fiecare aspect al zonei respective.

   Sa coborim acum din sferele inalte ale Rich-P.O.I.– urilor si ale tururilor virtuale mondiale la colectia noastra simpla de puncte romanesti de interes ( Romanian points of interest).

   Spre deosebire de sistemele clasice care prezinta puncte de interes turistic, mai ales pentru calatorii din respectivele zone, baza noastra de date se va referi in principal la institutii romanesti, firme si specialisti romani care pot presta diferite servicii in limba romana. Astfel, categoriile pe care vom incerca sa le prezentam sunt:

  • ambasade, consulate generale si onorifice din respectiva regiune de interes;
  • institutii romanesti de cultura din respectiva regiune de interes;
  • birouri si agentii economice romanesti din respectiva regiune de interes;
  • biserici ortodoxe romanesti din respectiva regiune de interes;
  • asociatii romanesti si tutori locali pentru integrare din respectiva regiune de interes;
  • medici romani din respectiva regiune de interes;
  • avocati romani din respectiva regiune de interes;
  • contabili, consultanti fiscali romani din respectiva regiune de interes;
  • traducatori si interpreti romani din respectiva regiune de interes;
  • restaurante si cafenele,braserii,cluburi romanesti din respectiva regiune de interes;
  • case de oaspeti si pensiuni romanesti din respectiva regiune de interes;
  • magazine romanesti din respectiva regiune de interes;
  • dealeri auto si transportatori romani din respectiva regiune de interes;
  •  meseriasi romani, inclusiv PFA- Gewerbe, free-lanceri din respectiva regiune de interes;
  • unele societati romanesti din respectiva regiune de interes;
  • locuri de munca disponibile in zona din respectiva regiune de interes;

 

can you help usToate aceste informatii despre categoriile de interes sunt grupate in coloana a II a de pe site si pot fi vizualizate separat pe cele 10 foi de harta. Mergeti la coloana a II a si va dumiriti la fata locului.

Dupa cum observati dorim sa facem o Harta interactiva a caror autori sa fim noi cei care scriu si citesc zilnic acest site, iar beneficiar sa fie oricare cetatean roman care munceste si traieste in regiunile de interes pe care le-am mentionat mai sus. Cind am lucrat la regiunea Baden Wurttemberg, ne-a ajutat foarte mult cititorul nostrum cu pseudonimul Dopau. Ii aducem multumiri pentru aceasta munca si il rugam sa ne ajute in continuare. Rugam de asemenea pe Storo, un cititor din Niedersachsen, sa se implice si dinsul asa cum s-a mai implicat. Am mai vazut ca si Alina din Baden a fost o buna colaboratoare. Avem aceeasi rugaminte si pentru ea. Va rugam, de fapt, pe toti cei care cititi acest articol sa  ne furnizati informatii viabile despre magazinele si restaurantele romanesti din zona Dvs.,  despre firmele si specialistii din Romania din imediata Dvs.  proximitate, despre meseriasii romani care pot executa diferite lucrari in comunitatile romane in care traiti.                  

dan goldis                               Dan Constantin Goldis-

                             presedintele Socinro si initiatorul acestui proiect.

22 de gânduri despre „HARTA EUROPEANA A SERVICIILOR ROMANESTI”

    1. Simplu, daca in zona in care stati exista magazine romanesti, pensiuni romanesti, afaceri romanesti, daca cunoasteti medici sau avocati, meseriasi romani care doresc sa fie trecutu pe aceasta harta, le postezi adresa si numerele de telefon in comentariile de mai jos noi le urcam pe harta si ei au sansa de a-si inbunatati portofoliu de clienti.Toata lumea are nevoie de publicitate si deocamdata acesta publicitate este gratuita…

  1. Romanii si firmele din Romania, care traiesc sau activeaza in Romania, sa inteleg ca nu ar reprezenta interes!
    Va pot da zeci de exemple de solutii realizate cu cei din Romania, in contradictie cu cei concurenti din Germania – comisionul practicat de „germani” fata de „romani” la un client din Romania, temporar in Germania, ce cere ajutor la obtinerea Alocatiei de copil. Sau un roman, intrat in GBR ca ultima roata la caruta, trezit in tara cu o suma de plata de vreo 40.000 eur impozit! Dupa ce a fost ingropat de „germani” in realitate el avand de plata doar vreo … 3000 ! Adica Romania este inca solutia pentru multi romani din lume.
    Oricum va admir ideea, va doresc sincer succes, chiar daca fata de mine, si santajat de colegii dvs., cu motive …, ati fost gratuit ostili. Cand este vorba sa faci ceva pentru Romania, in conceptia mea, orice animozitate trebuie sa dispara. Dupa cate ati vazut aproape ca am disparut total din site-ul dvs. sa nu fiu tocmai eu „franarul” unei idei, care mi-a incoltit inca din 1991, cand desi anti religie, faceam vizite la locurile de intalnire a romanilor, la biserici, si propavaduiam sa fim uniti si sa ne comunicam unii altora experienta !

    1. Firmele din Romania cu activitate in Germania prezinta interes pentru acest proiect. Firmele din Romania cu activitate in Romania nu sunt obiectul acestui proiect. Las guvernul sa-si faca propria publicitate. Multumesc pentru aprecierea ideii.

  2. M-am cazat la un Hotel in Münich. Dragut, ok la preturi si am decoperit o familie de romani plecati de f mult timp din Romania, ce detine in proprietate aceasta unitate de cazare. Doar proprietarii sunt vorbitori de limba romana. Ii recomand… HOTEL AMIGA (zona Münich Neuperlach)

  3. Anca-Gabriela Hübner M.A.
    Traducatoare autorizata pentru limba romana pentru landurile Saxonia Inferioara (Niedersachsen) si Renania de Nord-Vestfalia (Nordrhein-Westfalen)
    Mobil:017651077161
    Email: info@ancahuebner.de

    Dr. med. dent. Luiza Goran, Osnabrück
    Telefon 0541/2051631

  4. Anca-Gabriela Hübner M.A., Heckerstr. 55, 49082 Osnabrück

    Dr. med. dent. Luiza Goran, Große Str. 67, 49076 Osnabrück

  5. Buna ziua stimate domn Goldis,
    In legatura cu propunerea de colaborare, va las datele ce va sunt necesare sa ma puteti adauga in Harta de servicii romanesti pe zona Germania.

    Carmen Liliana Stoica, Contabilitate / Consiliere fiscala
    Tel. 03943-407750, Mobil: 01573-0285689
    Email: stoica@meffert.ag sau carmen_stoica@ymail.com
    Dr. Meffert Steuerberatungskanzelei
    Breitestr. 80, 38855 Wernigerode
    Sachsen-Anhalt

    LG Carmen

  6. BUNA ! Ma numesc Monica si de 2 zile am venit in Germania mai exact in Freiberg si mi-as dori mult de tot sa imi gasesc ceva de lucru . Am inteles ca exista si posibilitatea sa lucrez 4 ore si suplimentar sa primesc si un ajutor din partea statului German . Ma poate indruma cineva ? Ce am de facut? Momentan stau la cineva dar imi caut si o cazare. Va multumesc anticipat !

  7. Buna ziua,va rog sa adaugati pe harta avocatilor din Belgia si urmatorul anunt-
    Avocat Lucian Batrinu- avocat european-specializarea drept bancar, drept comercial( recuperari creante si falimente) drept civil si dreptul muncii. Bruxelles, Avenue Emile Vandervelde no.23, 1200 Woluwe St. Lambert. tel 0032 465 66 09 78 , e-mail law.batrinu@gmail.com

  8. Buna dimineata! As dori sa aflu cum as putea gasi medici romani pe specializarea medicina interna, gastroenterologie si nu numai in Ungaria…
    Va multumesc anticipat pentru raspuns!!!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.